Riippumaton sijoitusneuvoja on asiakkaan sijoitusvalmentaja

 

Tuntuuko joskus siltä, että heti kun sijoitit loistavaan sijoituskohteeseen, saamasi tuotot olivat huonompia kuin muissa sijoituksissa? Tai tuntuuko joskus siltä, että muuten loistavan salkun meni pilaamaan yksi (iso) sijoitus? Entä harmittaako, kun piti mennä ostamaan juuri, kun sijoituskohde oli huipussa? Tai menitkö myymään juuri, kun kurssi oli pohjilla?    

 

Onko vastaus muutamaan kysymykseen Kyllä? Ei se mitään, et ole todellakaan yksin. Matias Möttölä Morningstarilta kirjoittaa, että eurooppalaisten sijoitusrahastojen sijoittajien tuotot ovat vuositasolla olleet keskimäärin 0,34 %-yksikköä alhaisempia kuin vastaavan sijoitusrahaston raportoidut tuotot. Alituotto korostuu, jos sijoitusrahaston kurssiheilunta on suurempaa. Luku “0,34 %” tarkoittaa, että keskimäärin rahastosijoittajat ostavat “kalliilla ja myyvät halvalla”. Tarkoitus oli alunperin todennäköisesti toimia päinvastoin.

 

Huono sijoituskäyttäytyminen on luonnollista meille ihmisille. Meidät on kovakoodattu viimeisen 100 000 vuoden aikana toimimaan juuri näin. Ihmisen sijoittajahistoria on vielä lyhyt. Ohessa muutamia ratkaistavia haasteitamme:

 

  • Tarinaharha

  • Vahvistusharha

  • Viimeaikaisuusharha

  • Riskin karttaminen

  • Kontrolli-illuusio

  • Yliluottamus omiin kykyihin

 

Muistamme hyvän tarinan paremmin kuin huonon tarinan. Ennen kirjoitustaitoa perimätieto siirtyi seuraavalle polvelle tarinan muodossa. Hyvän tarinan ja hyvän sijoituskohteen korrelaatio on kuitenkin todennäköisesti nolla. Olemme myös keskinkertaisia vaihtamaan omia vakiintuneita (vaikkapa hyvän tarinan kautta syntyneitä) käsityksiämme. Aivomme jopa rekisteröivät nykyistä käsitystämme tukevia kirjoituksia helpommin! Sijoitusteollisuus on kunnostautunut rakentamaan sijoitustarinoita asiakkailleen viimeaikaisten menestysten päälle. Tämä voi johtua siiitä, että ylipainotamme viimeaikaisia tapahtumia kauempana tapahtuneiden ilmiöiden kustannuksella. Esimerkiksi strukturoidut sijoitustuotteet rakennetaan tyypillisesti lähihistoriassa hyvin tuottaneiden sijoituskohteiden päälle.

 

Ihmisen pitkästä historiasta periytyy myös meidän kehittynyt kykymme nähdä riskejä kaikkialla - silloinkin kun ne ovat erittäin epätodennäköisiä. Nobel-palkittu psykologi Daniel Kahneman puhuu toistuvasti ihmisen ominaisuudesta sekoittaa todennäköisyys mahdollisuuteen - jos jokin on mahdollista, se on todennäköistä. Sijoituspalveluala on käyttänyt tätäkin ilmiötä oman edun tavoitteluun asiakkaan oman edun kustannuksella. Oikeastaan ajankohdasta riippumatta asiakkaat kaipaavat sijoitusratkaisuja, jotka suojaavat heitä laskumarkkinalta. Ja niitähän on tarjolla! Alalla unohdetaan kuitenkin mainita, että suojauksella on kustannus ja varsinkin vaihtoehtoiskustannus. Mitä jos markkina ei laskekaan?

 

Riippumaton sijoitusneuvoja tuo asiakkaan käyttöön työkaluja, joilla asiakas pystyy paremmin hallitsemaan omaa “ihmismäisyyttään”. Riippumaton sijoitusneuvoja tuo esille asiakkaan päätöksen kustannukset, vaikkapa salkun suojaamisen kustannukset. Riippumaton sijoitusneuvoja antaa tarinoiden asemesta faktoja, talouslukuja ja todennäköisyyksiä. Riippumaton sijoitusneuvoja antaa asiakkaalleen kuvan pitkästä historiasta viimeaikaisten tapahtumien merkityksen pienentämiseksi. Riippumaton sijotusneuvoja ei suosittele sijoituksia viimeaikaisen kehityksen perusteella. Sijoituksen tuotto-odotus on tärkeämpää kuin viimeaikainen tuotto. Kun laskumarkkinassa asiakas haluaa myydä osakkeita, riippumaton sijoitusneuvoja on paikalla muistuttamassa asiakkaan sijoitussuunnitelmasta ja salkun kasvaneesta tuotto-odotuksesta. Tämän asiakas sisäistää paremmin, kun näistä riskeistä puhutaan nousumarkkinan aikana.   

 

Sijoitusmenestystä!

 

PS. Springvest Oy varainhoito tarjoaa laissa tarkoitettua riippumatonta sijoitusneuvontaa  

Kuva Petri Karhapää vanha arvopaperiin (1).jpg

Petri Karhapää

Varainhoidon johtaja

Springvest Oy Varainhoito