Kauppalehti: Suomalaisyritys kehittää uutta antibioottia, joka voi tappaa superbakteerin

Kauppalehti: Suomalaisyritys kehittää uutta antibioottia, joka voi tappaa superbakteerin

NAB.jpeg
 

Visainen tehtävä. Martti Vaara miettii työhuoneessaan Espoossa, miten antibiootille resistenssit bakteerit saataisiin kukistettua ja samalla ratkaistua yksi maailman suurimmista uhista ihmisille. Ongelma ei ole helppo. – Pneumokokki voi vaihtaa nuttuaan jatkuvasti. Kolibakteereilla puolestaan esiintyy satoja erilaisia muunnoksia pintarakenteista, siksi patenttiratkaisuja ei ole. TIINA SOMERPURO

Suomalaisyritys kehittää antibioottia, joka voi tehota antibiooteille resistentteihin bakteereihin.

Professori Martti Vaara kehittää veljensä Timo Vaaran kanssa perustamassaan yrityksessä Northern Antibioticsissä uutta antibioottia, jolle olisi huutava tarve maailmalla. Tämä johtuu siitä, että antibiootille resistenttien tappavien bakteereiden määrä kasvaa.

Tällä hetkellä yrityksen kehittämä polymyksiinijohdannainen NAB739 on prekliinisessä vaiheessa, mikä tarkoittaa sitä, että apinoilla ja jyrsijöillä tehdyistä kokeista on saatu hyviä tuloksia.

– Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, voidaan antibiootilla aloittaa ensimmäinen kliinisen vaiheen koe vuoden kuluttua.

VAAROJEN kehittämän antibiootin lähtökohtana on jo 1940-luvulla löydetty polymyksiiniryhmän antibiootti. Polymyksiinit poistettiin 1960-luvulla käytöstä munuaisille vaarallisen toksisuuden vuoksi. Vaarojen yritys pyrkii nyt kehittämään toisen sukupolven polymyksiinejä.

– Tavallaan tässä palataan 60-luvulle, mutta uuden sukupolven polymyksiinistä tehdään tehokkaampi ja vähemmän haittoja aiheuttava.

Martti Vaara on laatinut polymyksiiniresistenssistä väitöskirjan 1981 ja sen jälkeen toiminut muun muassa Huslabin kliinisen mikrobiologian toimialan johtajana.

YRITYS kehittää myös toista antibioottia. Se on myynyt yhdysvaltalaiselle Spero Therapeutics -yhtiölle oikeudet NAB741-molekyyliin, joka auttaa toisia antibiootteja tunkeutumaan bakteeriin, jolloin se parantaa muiden lääkkeiden tehoa. Spero Therapeutics on jo vienyt uuden NAB741-molekyylin (uudelleennimettynä SPR741-molekyyliksi) ensimmäisen kliinisen vaiheen läpi.

Näillä kahdella lääkevalmisteella on se ero, että NAB739 on suoraan bakteereja tappava. Yhdysvalloissa kehitettävä lääke puolestaan heikentää bakteerin seinää niin, että se läpäisee paremmin muita antibiootteja.

Spero Therapeutics harkitsee lääkkeen viemistä toiseen kliiniseen vaiheeseen.

Vaarojen yrityksen kehittämät lääkkeet ovat suoraan suoneen annettavia sairaalalääkkeitä, jotka on tarkoitettu vakavimpia infektioita varten.

ANTIBIOOTEILLE vastustuskykyisten bakteereiden vuoksi Euroopassa ja USA:ssa kuolee vuosittain 60 000 ihmistä. Suomessa samasta syystä kuolee noin 70 ihmistä vuodessa. Määrä kuitenkin kasvaa, koska sairaalahoidossa on yhä huonokuntoisempia potilaita.

Siirrännäispotilaiden ja vaikeita syöpiä sairastavien potilaiden hoito johtaa aiempaa useammin sairaalainfektioihin, joiden aiheuttajana on yhä useammin superresistentti bakteeri.

– On paljon tapauksia, joissa mikään käyttökelpoinen ja aiemmin tehokas lääke ei tehoa, sanoo Vaara.

Antibiooteille resistenttien bakteereiden uhka on maailmalla jo niin suuri, että Ison-Britannian lääkevirasto on verrannut asiaa terrorismin uhkaan ja ilmaston lämpenemiseen.

Maailman terveysjärjestö WHO on laatinut uhkaavan kehityksen kääntämiseksi strategian, joka tähtää antibiootin käytön vähentämiseen. Sen mukaan antibiootteja tulisi käyttää hoitoon vain, kun ne ovat todella tarpeen. Noin puolet antibiooteista määrätään virusinfektioihin, pääasiassa hengitystieinfektioihin, joihin niistä ei ole apua.

KLIINISESTI merkittävät bakteerit jaetaan karkeasti Gram-positiivisiin ja Gram-negatiivisiin. Edellisiin nykyiset antibiootit tehoavat vielä melko hyvin, mutta jälkimmäisiin tehoavan löytyminen on usein kiven takana. Gram-negatiivisiin kuuluvat muun muassa monet suolistobakteerit, kuten kolibakteeri. Gram-positiivisiin kuuluvat muun muassa nielutulehduksia aiheuttavat streptokokit.

Antibiooteille vastustuskykyinen bakteeri voi aiheuttaa myös terveen ihmisen haavainfektion, joka voi pahimmillaan johtaa kuolemaan.

Antibiooteille ei ole löydetty hyviä vaihtoehtoja.

VAIKKA Vaarojen kehittämä antibiootti läpäisisi kaikki kliiniset vaiheet, ei ole ollenkaan varmaa, miten markkinat suhtautuvat siihen. Lääketeollisuus on haluton panostamaan lääkkeisiin, joiden käyttöä pyritään minimoimaan resistenssiuhan vuoksi ja joita käytetään vain lyhyinä kuureina. Myös polymyksiiniresistenttejä kantoja on jo olemassa.

Vaara kertoo esimerkin Yhdysvalloista.

– Kaliforniaan perustettiin vuonna 2002 uusi antibioottikehityksen huippuyritys Achaogen, johon satsattiin 500 miljoonaa dollaria. Rahoituksesta 200 miljoonaa tuli julkiselta puolelta ja 300 miljoonaa dollaria sijoittajilta. Viime vuonna yrityksen lääke, uuden sukupolven aminoglykosidi, sai myyntiluvan. Myynti ei lähtenytkään liikkeelle, ja yritys myytiin 15 miljoonalla dollarilla konkurssihuutokaupassa.

MARTTI VAARA uskoo silti antibiootteihin. Yritys on ollut perustamassa Euroopan pienten ja keskisuurten antibiootteja kehittävien yritysten yhteistyöverkostoa (BEAM-allianssi). Sen tarkoituksena on muun muassa saada lisää julkista rahoitusta lääkkeiden kehittämiseen.

Antibiooteille ei ole olemassa varteenotettavia vaihtoehtoja, vaikka niitä on etsitty.

Ongelmabakteereja Suomessa

Mikrobilääkkeille erittäin vastustuskykyisten karbapenemaasia tuottavien enterobakteerien (CPE) määrä lisääntyi vuonna 2018 yli 50 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Niiden suurin uhka kohdistuu sairaaloihin ja muihin hoitolaitoksiin.

Escherichia colin kefalosporiiniresistenssi (ESBL) yleistyy, joskin hitaammin kuin aikaisemmin. ESBL:n yleistyessä hoidossa käytettävät antibioottivaihtoehdot vähenevät.

Viime vuonna VRE eli vankomysiiniresistentti enterokokki -tapauksia todettiin huomattavasti enemmän kuin kahtena edellisvuonna. VRE:n aiheuttamat vaikeat yleisinfektiot ovat edelleen harvinaisia, 0–6 vuodessa.

MRSA (metisilliiniresistentti Staphylococcus aureus) -tilanne on pysynyt ennallaan vuodesta 2004.

Lähde: THL

Kauppalehden tilaajana artikkelin pääsee lukemaan täältä.

Alma Talentin digitaalisten palvelujen käyttäjätunnuksilla artikkelin voi lukea myös täältä.

Rahoituskierroksella Cerenion: Uniikki menetelmä, jolla jo 12 patenttihakemusta

Springvestin tänään alkaneella rahoituskierroksella on Cerenion Oy, jonka teknologia tiivistää koneoppimista ja tekoälyä hyödyntäen EEG-mittausdatan helposti tulkittavaan muotoon. C-TrendTM -lääkintälaiteohjelmiston ansiosta tehohoitolääkäri saa tietoa tehohoitopotilaan aivojen tilasta jo viiden minuutin mittauksen jälkeen ja pystyy heti reagoimaan potilaan hoidollisiin tarpeisiin.

kuva+ota+ta%CC%88ma%CC%88.jpg

Aivotoiminnan häiriöt ovat yleisiä teho-osastolla ja niitä ilmenee jopa 50-80 prosentilla potilaista. Tällä hetkellä tehohoidossa seurataan jatkuvasti muun muassa sydämen ja keuhkojen toimintaa, mutta aivotoiminta jää usein monitoroinnin ulkopuolelle.

”Menetelmä on uniikki eikä vastaavanlaista löydy markkinoilta. C-TrendTM -teknologiasta onkin jätetty maailmanlaajuisesti yhteensä jo 12 patenttihakemusta. Tuotteella on merkittävä markkinapotentiaali”, kertoo Cerenionin toimitusjohtaja Timo Koskela.

Yhtiön asiakkaita ovat sekä EEG-mittalaitteita että potilasmonitoreita valmistavat yritykset, kuten Bittium, jonka kautta markkinoille on tulossa ensimmäinen C-TrendTM -lääkintälaiteohjelmistolla varustettu EEG-tuote.

Loppuasiakkaita ovat kaikki sairaalat, joissa harjoitetaan nykyaikaista tehohoitoa. Moderneja tehohoito-osastoja on maailmalla kymmeniä tuhansia, jotka muodostavat vuosittaisen 650 miljoonan euron kokonaismarkkinan.

Cerenion arvioi, että todennäköisin exit-skenaario on Yhtiön myynti suurelle EEG-mittalaite- tai potilasmonitorivalmistajalle, joka haluaa saada merkittävän kilpailuedun EEG- ja potilasmonitorimarkkinoilla.

”Cerenionissa on mukana merkittäviä sijoittajia ja Butterfly Ventures ja Icebreaker.vc sijoittavat lisää osakeannissa.  Näin ollen Springvestin kautta sijoittavilla on mahdollisuus osallistua Osakeantiin samoilla ehdoilla kuin Butterfly Ventures ja Icebreaker.vc”, kertoo Springvestin toimitusjohtaja Päivi Malinen.

Rahoituskierroksesta voi lukea lisää ja sijoittaa sivuilla www.springvest.fi.

Kasvuyhtiöraportti: Kymmenen nopeimmin kasvanutta yritystä kasvoi 87 % vuonna 2018

Springvest on tehnyt raportin 25 kohdeyhtiönsä liikevaihdon kehityksestä ja kasvusta. Kymmenen eniten kasvaneen yrityksen kasvuprosenteista laskettu painotettu keskiarvo on 87 %. Suurin kasvu oli Karsalla, joka kasvoi peräti 2303 prosenttia! Tamturbo kasvoi 251 %, Mobidiag 193 % ja Goodwiller 178 % (vuodesta 2017 vuoteen 2018).

 

Springvestin rahoituskierroksilla vähintään kerran olleista yrityksistä 21 kohdeyhtiön liikevaihto on kasvanut ja vain neljän kohdeyhtiön liikevaihto ei ole kasvanut lainkaan.

 

Springvestin salkussa on tällä hetkellä 30 kohdeyrityksen osakkeita, sillä jokaisella rahoituskierroksella Springvest tulee myös yhtiön omistajaksi. Kymmenen liikevaihdoltaan suurimman yrityksen osuus koko portfoliosta oli 82 %. Suurin liikevaihto (2018) oli NewIconilla (7,3 M€), Vivagolla (4,7 M€), Piceasoftilla (4,4 M€) ja Tosiboxilla (4,1 M€).

 

Springvestin Kasvuyhtiöraportissa olevien yritysten keskimääräinen liikevaihdon kasvu oli 23 %  ja 20 suurimman yrityksen kasvu oli 55 % (2017-2018).


Kohdeyhtiöiden liikevaihdon muutos (2017-2018) k€  (1) (kopio).png

Huikeita onnistumisia kasvussa

 

”Suurin osa kohdeyrityksistämme on onnistunut kasvussaan huikean hyvin”, toimitusjohtajaPäivi Malinen iloitsee ja jatkaa:

 

”Luonnollisesti yrityksen liikevaihdon kasvaessa selvästi suurempaan kokoluokkaan kasvuprosentti pienenee. Ja päinvastoin: nopeassa kasvun vaiheessa olevien yritysten kasvuprosentit nousevat korkeiksi, mutta eurot eivät välttämättä päätä huimaa.”

 

”Valitsemme vuosittain sadoista rahoitusta hakevista kasvuyhtiöistä sijoituskohteiksi lupaavimmat yhtiöt. Ammattimaista valintaprosessiamme voidaan hyvin verrata pääomasijoittajien tai enkelisijoittajien standardeihin. Panostamme laatuun, emme määrään.”

 

Seitsemän vuotta toiminut Springvest on päättänyt julkaista vuosittaisen Kasvuyhtiöraportin, johon on koottu keskeiset luvut sen järjestämillä rahoituskierroksilla olleiden kasvuyritysten liikevaihdoista ja kasvuprosenteista.

 

 

Tuotot investoidaan kasvuun

 

Voimakkaan kasvun vaiheessa olevien kasvuyritysten tulosta tai osingonjakoa tarkasteltaessa on hyvä muistaa, että tuotot kannattaa yleensä investoida kasvuun, myyntiin ja markkinointiin. Puhumattakaan tuotekehitysvaiheesta, jossa yritykselle kertyy pääasiassa kuluja eikä vielä liikevaihtoa. Tällaisia yrityksiä ovat esimerkiksi terveysalan innovaatioiden kehittäjät: rokotteet, lääkkeet, diagnostiikkamenetelmät jne. Siksi Kasvuyhtiöraportissa on keskitytty seuraamaan yritysten liikevaihdon kasvua ja kasvuprosentteja.

 

Springvest on toimintansa aikana järjestänyt 38 yritykselle yhteensä 49 rahoituskierrosta. Jokaisella kierroksella Springvest on tullut myös yhtiön omistajaksi. Springvestin Kasvuyhtiöraporttiin otettiin mukaan ne yritykset, joilla tilikausi on 1.1.-31.12. ja joilla oli raporttia tehtäessä vahvistettu tilinpäätös vuodelta 2018.

 

Kasvuyhtiöraportista on jätetty pois myös yritykset, jotka on myyty tai joilla ei ole enää toimintaa. Niiden osakkeita ei enää ole salkussa. Pois on jätetty myös Loudspring, joka on listautunut pörssiin.

 

TILT Biotherapeutics solmi yhteistyösopimuksen Merckin ja Pfizerin kanssa – yritys saa tutkimuskäyttöön kalliin vasta-aineen

TILT Biotherapeutics solmi yhteistyösopimuksen Merckin ja Pfizerin kanssa – yritys saa tutkimuskäyttöön kalliin vasta-aineen

Bonnier Business Forum, kirjoittaja Minna Pauliina Kataja, 2.8.2019

tilt kuva.jpg

Suomalainen bioteknologia-alan yritys TILT Biotherapeutics on solminut merkittävän yhteistyösopimuksen isojen lääkeyhtiöiden, Merckin ja Pfizerin kanssa.

Sopimuksen tavoitteena on kehittää syövänhoitoa yhdistämällä lääkeyhtiöiden avelumab-nimistä vasta-ainelääkettä TILT Biotherapeuticsin kehittämään onkolyyttiseen virukseen. Asiasta kertoi ensimmäisenä Business Wire heinäkuussa.

Yrityksen perustaja, professori Akseli Hemminki, havaitsi uuden markkinaraon syövän immunoterapiassa onkolyyttisille viruksille vuonna 2013. Tietyt vasta-aineet toimivat hyvin, noin 10-50 prosentilla potilaista, mutta onkolyyttiset virukset antavat mahdollisuuden kasvattaa tätä tehoa kiinteiden kasvainten hoidossa.

TILT Biotherapeuticsin kehittämää lääkeainetta (TILT-123), onkolyyttistä virusta, voidaan käyttää tietyntyyppisten syövän immunoterapialääkkeiden, esimerkiksi avelumabin, kanssa. Yhteistyönä tehtävässä tutkimuksessa potilaille annetaan näitä molempia lääkkeitä. Yrityksen tavoitteena on aloittaa kliininen tutkimus Merckin ja Pfizerin kanssa vuoden 2020 alussa. Aiemmin TILTin kehittämän onkolyyttisen viruksen turvallisuutta ja tehoa on tutkittu eläinkokeissa, joissa ne on todettu hyviksi.

Lisäksi TILT Biotherapeutics on käynnistämässä kliinisen tutkimuksen lääkeaineen TILT-123 turvallisuuden varmistamiseksi.

– TILT on vielä prekliinisen vaiheen yritys, mutta aloitamme tänä syksynä ensimmäisen kliinisen tutkimuksen. Tämä tutkimus tehdään yhdessä yliopistosairaaloiden kanssa Tanskassa ja Ranskassa. Sen tavoitteena on kerätä lääkeaineen TILT-123 turvallisuuteen liittyvää tietoa, mikä puolestaan mahdollistaa lääkeaineen jatkotutkimukset Merckin ja Pfizerin avelumabia käyttäen, liiketoimintajohtaja Aino Kalervo kertoo Hoiva&Terveydelle.

Mittava kehitystuki ja rahallinen arvo

Tuotekehityksen lisäksi yhteistyöllä on mittava rahallinen arvo, sillä vasta-aine-lääkkeet ovat kalliita ja nyt TILT saa ne käyttöönsä ilmaiseksi tutkimukseen.

Aino Kalervo kertoo, että kyseiset vasta-ainelääkkeet maksavat arviolta jopa 150 000 dollaria potilasta kohden vuodessa.

– Jos tutkimukseemme osallistuu 20 potilasta, joita hoidetaan kuukausia, voidaan arvioida että tuen arvo yrityksellemme lasketaan miljoonissa. Lisäksi isojen yhtiöiden tuki auttaa muun rahoituksen saamisessa, Kalervo sanoo.

Kalervo kuvaakin sopimusta tärkeäksi, sillä se osoittaa isojen lääkeyhtiöiden uskovan TILTin kehittämän tuotteen potentiaaliin.

– Lääkeyhtiöt ovat myös loppuasiakkaitamme, ja tarvitsemme lääkeaineen kaupallistamiseen kumppanin myös tulevaisuudessa ja vihreä valo heiltä tässä vaiheessa on hyvin tärkeää, Kalervo kertoo.

Yrityksessä työskentelee yhdeksän asiantuntijaa. Sen toimitusjohtajana toimii syövänhoidon professori Akseli Hemminki.

kuva: Shutterstock

Lähde: https://yhtiot.hoivajaterveys.fi/tilt-biotherapeutics-solmi-yhteistyosopimuksen-merckin-ja-pfizerin-kanssa-yritys-saa-tutkimuskayttoon-kalliin-vasta-aineen/

Etteplan, Nokia ja Ukkoverkot tarjoavat yhdessä yksityisiin langattomiin LTE-verkkoihin perustuvia ratkaisuja teollisille asiakkaille

Etteplan, Nokia ja Ukkoverkot aloittavat yhteistyön, jonka tarkoituksena on tuottaa teollisille asiakkaille yksityisiä LTE-/4G- tai NR 5G -radioverkkoja hyödyntäviä ratkaisuja. Yritykset tuovat yhteistyöhön oman dedikoidun osaamisensa, jotta asiakkaille pystytään tarjoamaan luotettavia kokonaisratkaisuja. Tyypillisiä käyttökohteita ovat satamat, tehdasalueet tai kaivokset.

kaavio_Etteplan_270519_v2_FI.jpg
 

Talouselämä: Diagnostiikkayhtiö Mobidiag sai 25 miljoonan euron kasvulainan Euroopan investointipankilta

Mobidiag oli Springvestin rahoituskierroksilla vuosina 2015, 2017 ja 2018. Yhtiö aikoo edistää rahoituksen avulla infektiotautien in vitro -diagnostiikkaratkaisujen kehitystä ja kaupallistamista.

mobidiagkuva.jpeg

Lehdistötiedote: Bioretec Oy on saanut päätökseen BRI.Tech GmgH:n yritysoston

Uusi biohajoava metalli-implanttiteknologia Bioretecin tuoteperheeseen!

Tampere, Suomi, 16. huhtikuuta 2019

Bioretec Oy, suomalainen lääketieteellisten laitteiden yritys, joka keskittyy kehittämään, valmistamaan ja markkinoimaan kirurgisia biohajoavia ja bioaktiivisia implantteja, joita käytetään ortopediassa, lastenortopediassa ja urheilulääketieteessä, on saanut päätökseen yritysoston ja hankkinut omistukseensa Itävallassa, Grazissa sijaitsevan BRI.Tech GmbH:n kaikki osakkeet.

BRi.Tech on menestyksellisesti kehittänyt ja patentoinut uuden biohajoavan ja bioyhteensopivan metallikoostumuksen. Tästä uudesta materiaalista valmistettuja tuotteita testataan parhaillaan ensimmäisissä kliinisissä ihmiskokeissa. Tuotekehityksen ja prekliinisisten tutkimusten aikana on tällä uudella biohajoavalla metallikoostumuksella osoitettu olevan erinomaisia materiaaliominaisuuksia verrattuna ensimmäisen sukupolven biohajoaviin metallikoostumuksiin.

“Toivotan lämpimästi BRI.Techin kokeneen tiimin tervetulleeksi Bioretec-konserniin. Tämä on jälleen yksi tärkeä askel valitsemassamme strategiassa tulla maailman ainoaksi yritykseksi, jolla on sekä osaaminen, kokemus että valmius, kehittää ja kaupallistaa innovatiivisimpia biohajoavia materiaaleja, joita maailmassa on saatavilla. Meillä on pitkä kokemus patentoitujen, itselujittuvaan biopolymeeriteknologiaan perustuvien tuotteidemme valmistuksesta ja kaupallistamisesta, minkä lisäksi meillä on käynnissä tuotekehitysprojekteja kuitulujitettujen biopolymeerikomposiittien lisäämiseksi tuotevalikoimaamme ja nyt tämän yritysoston kautta lisäämme vielä uudenlaisen materiaalivaihtoehdon, biohajoavan metallin, tuoteperheeseemme.” sanoo Tomi Numminen, Bioretec Oy:n hallituksen puheenjohtaja.

“Bioretec tunnistetaan yhdeksi edelläkävijöistä biohajoavien ortopedisten implanttien alalla. Tämä yrityskauppa Bioretecin kanssa on meille loistava tilaisuus jatkaa ponnistelujamme tuodessamme markkinoille uudet biohajoavat metallituotteet. Bioretec on toiminut alallaan pitkään ja osoittanut, että yhtiöllä on kyky kehittää, rekisteröidä ja kaupallistaa innovatiivisia ortopedisia tuotteita. Olen vakuuttunut, että liittymällä Bioretec-konserniin, voimme yhdessä nopeuttaa ja varmistaa ensimmäiset tuotelanseerauksemme ja yhteistyössä ryhmiemme kanssa saavuttaa asettamamme kunnianhimoiset tavoitteet.” kommentoi professori, lääketieteen tohtori Annelie Weinberg, BRI.Tech GmbH:n perustajaja ja pääosakkeenomistaja.

Lisätietoja antaa

Tomi Numminen, hallituksen puheenjohtaja, Bioretec Oy

puh. +358 40 581 2132

Bioretec Oy on ollut Springvestin rahoituskierroksella vuonna 2018.

Surgeons in the operation room (ID 74854).jpg

Arvopaperi: Terveysteknologian kasvuyhtiö haali suurimman koskaan Suomessa kerätyn joukkorahoitussumman

Terveysteknologiayhtiö NewIcon hankki 29. maaliskuuta päättyneellä rahoituskierroksella 4,999 miljoonaa euroa.

Kertynyt summa on suurin Suomessa joukkorahoituksella koskaan kerätty rahoitus listaamattomalle kasvuyhtiölle. Sijoitusinnokkuuden taustalla on mahdollisesti osittain lääkehuollon automaation markkinoiden ennustettu kasvu.

Edellinen, vuonna 2017 osakeanti poiki yhtiölle 4,4 miljoonaa euroa. Joukkorahoituslain mahdollistama osakeannin maksimimäärä on 4,999 miljoonaa euroa.

NewIconin osakeannin järjesti sijoituspalveluyritys Springvest, joka järjesti myös NewIconin aiemman rahoituskierroksen vuonna 2017.

Edellinen osakeanti toi NewIconille lähes 300 uutta osakkeenomistajaa ja myös uusi ennätyssumma muodostuu lukuisista pienemmistä sijoituksista.

Springvestin mukaan joukkorahoitus on noussut varteenotettavaksi vaihtoehdoksi kasvuyhtiöille hankkia uutta pääomaa kasvua varten. Samalla se on mahdollistanut kasvuyhtiöihin sijoittamisen.

NewIconin tavoitteena on saavuttaa markkinajohtajan asema kaikissa Pohjoismaissa sekä kasvaa nopeasti Lähi-idässä ja vuonna 2018 perustetun General Icon -yhteistyöyrityksen myötä Kiinassa. NewIcon tähtää yli 60 miljoonan euron liikevaihtoon vuonna 2024.

Tästä artikkeliin.

Helsingin Sanomat: Vaaran veljekset kehittävät uutta antibioottia

Lääkekeksinnöt tehdään nykyään paljolti pienissä virtuaaliyrityksissä. Isot lääkeyhtiöt ostavat lopulta lupaavimmat, mutta antibiootit eivät niitä erityisesti houkuttele.

Vaaran veljekset Martti ja Timo tekivät vuonna 2015 kaupat. He myivät yhdysvaltalaiselle Spero Therapeutics -yhtiölle oikeudet molekyyliin, joka auttaa antibioottia tunkeutumaan bakteeriin ja parantaa lääkkeen tehoa.

Lue koko artikkeli

Claned ja Wakeone tekemään Suomesta XR/VR-koulutuksen kärkimaata

Claned oli Springvestin rahoituskierroksella 2013 ja 2015. Hienoja uutisia koulutusviennin saralle: (tiedote Valve.fi 6.2.2019)

Immersiivisen internetin palveluyhtiö Wakeone ja verkko-oppimispalveluja tuottava Claned ovat solmineet strategisen yhteistyösopimuksen vauhdittaakseen uuden sukupolven koulutusmenetelmien käyttöönottoa Suomessa ja maailmalla. Yhtiöt yhdistävät osaamisensa kokemuksellisen oppimisen kehittämiseksi.

Lisättyä- ja virtuaalitodellisuutta yhdistävä XR (Extended Reality) -teknologiaa hyödyntävä koulutusmenetelmä soveltuu erityisesti monimutkaisten ja abstraktien asioiden, kuten kyberturvallisuus, koulutukseen. Myös erityistä tarkkuutta vaativien taitojen, kuten lääkäritoimenpiteiden, harjoittelu tehostuu. Tutkimukset osoittavat, että ihminen oppii kuulemisen ja näkemisen sekä näihin liitetyn intuitiivisen kokemuksen ja tuntemisen kautta jopa 26 prosenttia tavanomaisia menetelmiä tehokkaammin. Uudessa menetelmässä hyödynnetään myös keinoälyn tuomia mahdollisuuksia, kun data ja analytiikka valjastetaan personoidun oppimisen varmistamiseksi ja koulutussisältöjen ja -menetelmien edelleen kehittämiseksi.

Claned ja Wakeone tarjoavat XR-koulutuskonseptin suunnittelua ja toteutusta sisältäen myös pedagogisen palvelumuotoilun, jolle on tänä päivänä maailmalla kova kysyntä

Suomen koulutusvienti on keskittynyt Lähi-itään, Kiinaan, Kaukoitään ja Latinalaiseen Amerikkaan. Jatkossa todennäköisesti Venäjän ja Afrikan markkinat kasvavat. Globaali koulutusmarkkina on yli 3 300 miljardin euron kokoinen ja se kasvaa vuosittain seitsemän prosenttia. Koulutusteknologia on sen nopeimmin, yli 20 prosenttia vuodessa kasvava alue ja sen koon arvioidaan olevan jo yli 100 miljardin suuruinen.

”Suomen koulutusvienti oli vuonna 2018 noin 350 miljoonaa euroa, mutta kasvupotentiaali on merkittävä. Seuraavan kymmenen vuoden aikana Suomen tulisi tavoitella koulutusviennin volyymin kasvua miljardiin euroon. Tarvitsemme Wakeonen ja Clanedin kaltaisia, yhteistyöhön uskovia yrityksiä vauhdittamaan kehitystyötä ja tukemaan kansainvälistymistä. Suomen vientimahdollisuuksia tukee myös maamme erinomainen maine koulutuksen kärkimaana”, sanoo Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen.

Internetin seuraava kehitysvaihe, immersiivinen internet, viestii kuvan ja äänen lisäksi myös tunteiden ja elekielen avulla.avulla. ”Kun näkemisen ja kuulemisen lisäksi voimme aistia ja kokea tunteet ja elekielen, teemme käyttökokemuksesta aidomman ja vaikuttavamman sekä oppimistilanteesta tehokkaamman ja mahdollistamme myös konkreettisesti oppimistulosten mitattavuuden”, sanoo Wakeonen toimitusjohtaja Tommi Palvimo.

Claned on kehittänyt helpon, käyttäjäystävällisen ja opiskelijakeskeisen oppimisympäristön verkkoon, jossa yhdistyvät yhteisöllisyys, analytiikka ja keinoäly. ”Uskomme, että aidosti inspiroiva oppimisympäristö tukee oppimista. Haluamme yhdistää uudessa koulutusmenetelmässä verkkopalvelumuotoilun ja suomalaisen pedagogisen palvelumuotoilun parhaat puolet”, sanoo Clanedin toimitusjohtaja Mervi Palander.

Goodwillerin innovaation avulla ajokunto selviää syljestä - rahoituskierros käynnissä

Springvestin järjestämällä vuoden ensimmäisellä rahoituskierroksella on mahdollisuus sijoittaa kasvuyhtiö Goodwiller Oy:n osakkeisiin.

”Olemme erittäin iloisia, että juuri liikenneturvallisuutta parantava ja vastuullisuutta lisäävä yritys on saatu rahoituskierroksellamme”, sanoo toimitusjohtaja Terhi Vapola Springvestistä.

Osakeannissa kerättävä rahasumma käytetään sekä kuluttajamyynnin että tuotebrändin tunnettuuden kasvattamiseen Suomessa ja lähimarkkinoilla.  

”Tavalliselle kuluttajalle ei ole ollut helppoa ja luotettavaa tapaa tarkistaa oma ajokuntonsa ja laadukkaat alkometrit maksavat useita satoja euroja. Goodwiller tarjoaa kuluttajille aivan uuden tavan varmistaa oman ajokuntonsa alkoholin nauttimisen jälkeen. Tuotekonsepti ja perustoiminnallisuus on suojattu kansainvälisillä patenteilla”, kertoo toimitusjohtaja Petri Särkelä.

ajaja promilless.jpg

Promilless-promilletesti mittaa veren alkoholipitoisuuden syljestä ja kertoo käyttäjälle selkeästi ja yksiselitteisesti, mikäli hänen verensä alkoholipitoisuus ylittää testiin määritellyn raja-arvon. Tuote on kehitetty yhteistyössä VTT:n kanssa. Kertakäyttöinen Promilless-pikatesti on tällä hetkellä markkinoilla oleviin puhallettaviin alkometreihin verrattuna hyvin helppokäyttöinen ja merkittävästi edullisempi vaihtoehto. Älypaperin painotyö tehdään yrityksen omissa tiloissa Oulussa.

  

Suuri markkinapotentiaali

Petri Särkelän mukaan Goodwillerin kehittämää ratkaisua tukee kaksi trendiä.

”Kuluttajat ovat nykyään hyvin kiinnostuneita omasta hyvinvoinnistaan ja terveydestään.  Toinen liiketoimintaa edistävä trendi on vastuullisen alkoholinkäytön vahvistuminen”. 

Goodwillerin tekemien markkinatutkimusten mukaan jopa 2/3 aikuisista suomalaista on ollut tilanteessa, jossa he itse tai joku heidän lähipiiristään on ollut epätietoinen omasta ajokunnostaan. Saman tutkimuksen mukaan 20 % suomalaisista kuluttajista arvioi käyttävänsä uutta tuotetta vähintään kerran vuodessa. Petri Särkelä arvioi, että tuotteen potentiaalisia käyttäjiä on pelkästään Suomessa jopa 700 000. 

”Pohjoismaissa suhteellinen markkinapotentiaali on vähintään samaa luokkaa kuin Suomessa, sillä yhteiskunnallinen ilmapiiri, kulttuuri ja alkoholipolitiikka ovat vastaavia kuin Suomessa.”

Useat kansainväliset markkinatutkimuslaitokset arvioivat säännöllisesti alkoholi- ja huumetestien kansainvälisten markkinoiden kehittymistä. Näiden markkinoiden koko on tällä hetkellä noin 5 Mrd€ ja tulevina vuosina kokonaismarkkinan odotetaan kasvavan jopa 7 % vuosittain. Tässä vaiheessa Yhtiö on määritellyt kokonaismarkkinasta omaksi kohderyhmäkseen erityisesti kuluttaja- ja yrityssegmentin, jonka kooksi se arvioi noin 1,3 Mrd€ (30 % kokonaismarkkinasta).  

Rahoituskierroksella kerättävillä varoilla, 1-1,5  miljoonalla eurolla, yhtiö suunnittelee panostavansa merkittävästi sekä kuluttajamarkkinointiin että erityisesti yritysmyynnin kehittämiseen.

Koska sijoittamisen aloittaminen saattaa joskus tuntua pelottavalta, Springvest antaa nyt mahdollisuuden uusille sijoittajille lähteä pienemmällä summalla, jo 1000 eurolla, kokeilemaan sijoittamista.

”Suuriin tuottoihin voi päästä käsiksi pienilläkin summilla. Kukaan ei pysty tietenkään takaamaan tuottoa, mutta viime vuosina kasvuyritysten joukkorahoitus on tarjonnut sijoittajille korkeamman tuottopotentiaalin sijoituskohteita perinteisten vaihtoehtojen rinnalle”, Terhi Vapola toteaa.

Vivago on henkilökohtaisen terveysteknologian edelläkävijä

Vivago®️ on vuonna 1994 perustettu henkilökohtaisen terveysteknologian edelläkävijä. Vivago kehittää älykkäitä ratkaisuja, joiden avulla seurataan ja analysoidaan käyttäjän terveydentilaa ja hyvinvointia. Vivago-ratkaisu digitalisoi terveydenhuoltoa mahdollistaen yksilöllisen hoidon, paremman hoidon laadun, henkilöstöresurssien reaaliaikaisen suunnittelun ja kohdentamisen sekä mittavat kustannussäästöt. Vivago-ratkaisut keräävät hyvinvointitietoa älykellon avulla.

 

Ratkaisut hyödyttävät koko hoitoketjua – sairauksien diagnosointia, kuntoutusta, stressin, masennuksen ja kroonisten sairauksien hoidon seurantaa, kotihoitoa ja avustettua asumista ja sairaalahoitoa.

 

Vivago-ratkaisujen yksilöllisesti adaptoituvat automaattiset hälytykset ja ilmoitukset parantavat käyttäjän turvallisuutta, minkä lisäksi ne antavat monenlaista tietoa terveydentilasta päivittäisen hoidon tueksi ja lääkehoidon tehon seurantaan.

 

Markkina ja megatrendit

 

Markkinan kasvupotentiaali on merkittävä ja kasvu nopeaa. YK:n ja EU-maiden tilastokeskusten ennusteiden mukaan lääkinnällisten monitorointilaitteiden markkinakoko vuonna 2015 on 1,68 miljardia euroa, ja sen ennustetaan kasvavan kahteen miljardiin euroon vuoteen 2030 mennessä.

 

Vivago tähtää terveydentilan monitorointiratkaisujen edelläkävijäksi ja tunnetuksi toimijaksi globaalilla markkinalla. Yhtiö erottuu muista hyvinvoinnin mittausratkaisuista tuottamalla tarkkaa ja luotettavaa tietoa hoidon ammattilaisille tukemaan ennakoivaa hoitoa ja hoitoprosesseja sekä turvaamalla käyttäjän hyvinvointia.

Markkinaa ohjaava megatrendi on väestön nopea ikääntyminen: länsimaissa jopa 30 % asukkaista on yli 65-vuotiaita. Kun ikäihmisten määrä kasvaa ennennäkemätöntä vauhtia, monisairauspotilaiden ja kroonisten sairauksien yleisyys kasvaa väestötasolla. Julkisen terveydenhuollon rahoitusvaje ja resurssipula pahenevat.

Digitalisaatio muuttaa markkinaa nopeasti lähivuosina. Lisäksi työurien globalisaatio ja kaupungistuminen lisäävät etäisyyksiä ikäihmisten, omaisten ja hoito-organisaatioiden välillä lisäten tarvetta etämonitorointiin ja palveluihin.

 

Exit-skenaariot ja tulevaisuuden näkymät

Vivagon johto ja pääosakkaat valmistelevat aktiivisesti irtautumista. Listautuminen voisi tapahtua vuonna 2020 esimerkiksi First North -listalle. Vaihtoehto listautumiselle on yritysjärjestely hyvinvointialan toimijan tai pääomasijoittajan kanssa.

 

Yhtiö toimii useassa Euroopan maassa ja tätä verkostoa vahvistetaan uusilla kumppaneilla, joilla on hyvät asiakasverkostot yksityisiin klinikoihin, sairaaloihin ja vakuutusyhtiöiden terveydenhuoltoon.

 

Vivagon kasvustrategia nojautuu yhteistyöhön nykyisten avainasiakkaiden kanssa, Vivago MOVETM -palvelun tarjoamiseen kansainvälisille markkinoille, skaalautuvan digitaalisen palvelurakenteen kehittämiseen sekä uusien kliinisten ominaisuuksien kehittämiseen.

 

Yhtiön liikevaihdon arvioidaan kasvavan vuonna 2018 noin 15-30 % vuoden 2017 liikevaihtoon verrattuna. Yhtiö tavoittelee selvästi voimakkaampaa kasvua lähivuosina. Toistuvaislaskutuksen osuuden nostaminen sekä uuden Vivago MOVETM -ratkaisun tuoma muutos hinnoitteluun mahdollistaa huomattavasti nykyistä paremman katerakenteen. Yhtiön käyttökatteen arvioidaan olevan positiivinen jo vuonna 2018 ja Yhtiö tavoittelee yli 30 % käyttökateprosenttia vuonna 2021.

Lue lisää

 

 

 

 

kellokuva.png

Kauppalehti: It´s Pure tavoittelee osakeannilla miljoonia

Kauppalehti kirjoittaa 31.10.2018 It´s Pure -ketjusta, sen historiasta ja rahoitusannista.

“Nyt konsepti alkaa olla sellainen, että uskallamme laajentaa”, sanoo Its Pure Oy:n hallituksen puheenjohtaja Heikinheimo.

Osa artikkelista.

Osa artikkelista.

NewIcon yhteisyritys General Icon matkalla Kiinan markkinajohtajaksi sairaalaroboteissa

29.8.2018

NewIconin yhteistyö kiinalaisen Shanghai General Healthy Information Technology Co. Ltd.:n (SGHT) kanssa on käynnistynyt vauhdikkaasti. Yhtiöiden keväällä 2018 perustama yhteisyritys General Icon on toimittanut lääkerobotteja Shandongin provinsissa, itäisessä Kiinassa toimiviin kahteen sairaalaan. Myös täysautomaattiselle lääkevarastoautomaatille on ollut kysyntää – ensimmäinen asennettiin Pekingin sairaalaan kesäkuussa.

Suomalaisen ja kiinalaisen terveysteknologiayhtiön yhteisyritys on sitoutunut hankkimaan NewIconilta yhteensä satoja lääkehuollon automaatiolaitteita vuosien 2018–2022 välisenä aikana. Potentiaalisia asiakkaita ovat 1300 automaatioon soveltuvaa sairaalaa Kiinassa ja Hong Kongissa.

Lue lisää Newiconin nettisivuilta

Näyttökuva 2018-10-01 kello 10.15.33.png

TOSIBOX® Lock 500 on nyt saatavilla!

 

Springvestin järjestämällä rahoituskierroksella olleelle Tosiboxille kuuluu hyvää.

 

The wait is over: TOSIBOX® Lock 500 has arrived. The sought-after next-generation connectivity device you have been waiting for is now available!

 

Made for demanding industrial environments, the Lock 500 also brings new opportunities for security and office networking sectors. TOSIBOX® Lock 500 main features include massive VPN throughput, reliability and industrial form factor.

 

“The motivation for creating this new product has come from our customers and their needs. The importance and amount of data is constantly growing in application areas such as machine builders collecting high data volumes, CCTV in security and infrastructure, and ICT applications and office remote work. Dual-SIM slots for operator redundancy allows for even more reliable connectivity,” says Tero Lepistö, Tosibox CEO.

 

Lue lisää

Kauppalehti: Mikroverkkojen toimittaja Ukkoverkoille 13,5 miljoonan rahoitusjärjestely − vuokraa taajuutta Elisalta

Suomalainen johtava mikroverkkojen toimittaja Ukkoverkot on toteuttanut 13,5 miljoonan euron rahoitusjärjestelyn useiden rahoittajien kanssa, mikä mahdollistaa yhtiön voimakkaan kasvun Suomessa.

Ukkoverkot on ainoa Suomessa, joka tarjoaa paikallisverkkoja 4G-teknologialla ja tulevaisuudessa 5G-teknologialla.

Springvest (ent. Kansalaisrahoitus) järjesti Ukkoverkkojen rahoituskierroksen vuonna 2017.

Lue lisää!

Elokuussa Springvest järjestää rahoituskierroksen Bioretec Oy:lle

 

 

Bioretec Oy on suomalainen, alallaan uniikkien ja innovatiivisten biohajoavien luu- ja pehmytkudosvammojen korjauksessa käytettävien ortopedisten implanttien kehittäjä, valmistaja ja kaupallistaja. Yhtiön tuotteet tuovat merkittäviä etuja sekä potilaalle että terveydenhuoltojärjestelmälle, koska biohajovia implantteja ei tarvitse poistaa ihmisen kudoksista, kun ne ovat hoitaneet oman tehtävänsä, eli kiinnittäneet vaurioituneet kudokset toisiinsa niiden paranemisen aikana.

 

”Olemme hyvin iloisia ja ylpeitä, kun saamme järjestää Bioretecin osakeannin. Yhtiö on kasvuvaiheessa, kaupallinen strategia on uudelleenfokusoitu ja Yhtiö panostaa voimakkaasti uusien, markkinoilla ainutlaatuisten tuotteiden myyntiin ja markkinointiin. Rahoituskierros alkaa elokuun alkupuolella”, kertoo Springvestin toimitusjohtaja Terhi Vapola.

 

Luu- ja pehmytkudosvammojen hoidossa on perinteisesti jo 1900-luvun alkupuolelta asti käytetty pääasiassa metallisia implantteja, jotka eivät hajoa luonnollisesti ihmiskehossa luu- tai pehmytkudosvamman parannuttua. Metalliset implantit voidaan poistaa toisella leikkausoperaatiolla. Tästä aiheutuu potilaalle uusia riskitekijöitä sisältävä hoitotilanne, joita ovat mm. tulehdusriski ja nukutukseen liittyvät terveydelliset riskit. Lisäksi implantin poisto-operaatioon liittyy merkittäviä kustannuksia terveydenhuollolle.

 

Bioretecin toimintaa suunnataan erityisesti lapsille suunnattuihin tuotteisiin, koska lapsipotilailla on erittäin tärkeää varmistaa kasvavien luiden ja kudosten luonnollinen toiminta. Lapsipotilailta on pakko poistaa kaikki biohajoamattomat luu- ja kudosvaurioiden hoitoon käytetyt implantit, koska lasten luut ja kudokset kasvavat edelleen ja niiden kasvu ei tapahtuisi luonnollisesti, mikäli kudoksissa olisi kasvua häiritseviä vierasmateriaaleja.

 

Yhtiöllä on solminut tuotteidensa myyntiä koskevia jakelusopimuksia yli 40 maassa ja uusista jakelusopimuksista neuvotellaan jatkuvasti. Yhtiön tuotteilla on viimeisen kymmenen vuoden aikana tehty maailmanlaajuisesti jo yli 150.000 kirurgista operaatiota ja laaja joukko lääkäreitä ja sairaaloita tunnistaa tuotteiden korkean laadun. Yhtiön liikevaihto on kasvanut vuosittain keskiarvoltaan noin 17 %.

 

Bioretecin tuotteiden markkinoilla todistettu laatu ja uudet ainutlaatuiset tuotteet erityisesti lapsipotilaiden hoidossa luovat mielenkiintoisen kohteen kansainvälisille alan toimijoille, jotka pääasiassa kasvattavat omia tuoteportfolioitaan yritysostojen kautta. Yhtiö on lähellä saavuttaa kassavirrassaan positiivisen vaiheen, mikä kasvattaa merkittävästi Yhtiön arvoa sekä mahdollisena yritysostokohteena että mahdollisessa pörssilistautumisessa.   

 

Bioreteciin on mahdollista sijoittaa Springvestin kautta elokuussa 2018.

 

 

Surgeons in the operation room (ID 74854).jpg
BR_ActivaScrew.jpg