Kasvuyhtiöraportti: Kymmenen nopeimmin kasvanutta yritystä kasvoi 87 % vuonna 2018

Springvest on tehnyt raportin 25 kohdeyhtiönsä liikevaihdon kehityksestä ja kasvusta. Kymmenen eniten kasvaneen yrityksen kasvuprosenteista laskettu painotettu keskiarvo on 87 %. Suurin kasvu oli Karsalla, joka kasvoi peräti 2303 prosenttia! Tamturbo kasvoi 251 %, Mobidiag 193 % ja Goodwiller 178 % (vuodesta 2017 vuoteen 2018).

 

Springvestin rahoituskierroksilla vähintään kerran olleista yrityksistä 21 kohdeyhtiön liikevaihto on kasvanut ja vain neljän kohdeyhtiön liikevaihto ei ole kasvanut lainkaan.

 

Springvestin salkussa on tällä hetkellä 30 kohdeyrityksen osakkeita, sillä jokaisella rahoituskierroksella Springvest tulee myös yhtiön omistajaksi. Kymmenen liikevaihdoltaan suurimman yrityksen osuus koko portfoliosta oli 82 %. Suurin liikevaihto (2018) oli NewIconilla (7,3 M€), Vivagolla (4,7 M€), Piceasoftilla (4,4 M€) ja Tosiboxilla (4,1 M€).

 

Springvestin Kasvuyhtiöraportissa olevien yritysten keskimääräinen liikevaihdon kasvu oli 23 %  ja 20 suurimman yrityksen kasvu oli 55 % (2017-2018).


Kohdeyhtiöiden liikevaihdon muutos (2017-2018) k€  (1) (kopio).png

Huikeita onnistumisia kasvussa

 

”Suurin osa kohdeyrityksistämme on onnistunut kasvussaan huikean hyvin”, toimitusjohtajaPäivi Malinen iloitsee ja jatkaa:

 

”Luonnollisesti yrityksen liikevaihdon kasvaessa selvästi suurempaan kokoluokkaan kasvuprosentti pienenee. Ja päinvastoin: nopeassa kasvun vaiheessa olevien yritysten kasvuprosentit nousevat korkeiksi, mutta eurot eivät välttämättä päätä huimaa.”

 

”Valitsemme vuosittain sadoista rahoitusta hakevista kasvuyhtiöistä sijoituskohteiksi lupaavimmat yhtiöt. Ammattimaista valintaprosessiamme voidaan hyvin verrata pääomasijoittajien tai enkelisijoittajien standardeihin. Panostamme laatuun, emme määrään.”

 

Seitsemän vuotta toiminut Springvest on päättänyt julkaista vuosittaisen Kasvuyhtiöraportin, johon on koottu keskeiset luvut sen järjestämillä rahoituskierroksilla olleiden kasvuyritysten liikevaihdoista ja kasvuprosenteista.

 

 

Tuotot investoidaan kasvuun

 

Voimakkaan kasvun vaiheessa olevien kasvuyritysten tulosta tai osingonjakoa tarkasteltaessa on hyvä muistaa, että tuotot kannattaa yleensä investoida kasvuun, myyntiin ja markkinointiin. Puhumattakaan tuotekehitysvaiheesta, jossa yritykselle kertyy pääasiassa kuluja eikä vielä liikevaihtoa. Tällaisia yrityksiä ovat esimerkiksi terveysalan innovaatioiden kehittäjät: rokotteet, lääkkeet, diagnostiikkamenetelmät jne. Siksi Kasvuyhtiöraportissa on keskitytty seuraamaan yritysten liikevaihdon kasvua ja kasvuprosentteja.

 

Springvest on toimintansa aikana järjestänyt 38 yritykselle yhteensä 49 rahoituskierrosta. Jokaisella kierroksella Springvest on tullut myös yhtiön omistajaksi. Springvestin Kasvuyhtiöraporttiin otettiin mukaan ne yritykset, joilla tilikausi on 1.1.-31.12. ja joilla oli raporttia tehtäessä vahvistettu tilinpäätös vuodelta 2018.

 

Kasvuyhtiöraportista on jätetty pois myös yritykset, jotka on myyty tai joilla ei ole enää toimintaa. Niiden osakkeita ei enää ole salkussa. Pois on jätetty myös Loudspring, joka on listautunut pörssiin.