TILT Biotherapeutics solmi yhteistyösopimuksen Merckin ja Pfizerin kanssa – yritys saa tutkimuskäyttöön kalliin vasta-aineen

Bonnier Business Forum, kirjoittaja Minna Pauliina Kataja, 2.8.2019

tilt kuva.jpg

Suomalainen bioteknologia-alan yritys TILT Biotherapeutics on solminut merkittävän yhteistyösopimuksen isojen lääkeyhtiöiden, Merckin ja Pfizerin kanssa.

Sopimuksen tavoitteena on kehittää syövänhoitoa yhdistämällä lääkeyhtiöiden avelumab-nimistä vasta-ainelääkettä TILT Biotherapeuticsin kehittämään onkolyyttiseen virukseen. Asiasta kertoi ensimmäisenä Business Wire heinäkuussa.

Yrityksen perustaja, professori Akseli Hemminki, havaitsi uuden markkinaraon syövän immunoterapiassa onkolyyttisille viruksille vuonna 2013. Tietyt vasta-aineet toimivat hyvin, noin 10-50 prosentilla potilaista, mutta onkolyyttiset virukset antavat mahdollisuuden kasvattaa tätä tehoa kiinteiden kasvainten hoidossa.

TILT Biotherapeuticsin kehittämää lääkeainetta (TILT-123), onkolyyttistä virusta, voidaan käyttää tietyntyyppisten syövän immunoterapialääkkeiden, esimerkiksi avelumabin, kanssa. Yhteistyönä tehtävässä tutkimuksessa potilaille annetaan näitä molempia lääkkeitä. Yrityksen tavoitteena on aloittaa kliininen tutkimus Merckin ja Pfizerin kanssa vuoden 2020 alussa. Aiemmin TILTin kehittämän onkolyyttisen viruksen turvallisuutta ja tehoa on tutkittu eläinkokeissa, joissa ne on todettu hyviksi.

Lisäksi TILT Biotherapeutics on käynnistämässä kliinisen tutkimuksen lääkeaineen TILT-123 turvallisuuden varmistamiseksi.

– TILT on vielä prekliinisen vaiheen yritys, mutta aloitamme tänä syksynä ensimmäisen kliinisen tutkimuksen. Tämä tutkimus tehdään yhdessä yliopistosairaaloiden kanssa Tanskassa ja Ranskassa. Sen tavoitteena on kerätä lääkeaineen TILT-123 turvallisuuteen liittyvää tietoa, mikä puolestaan mahdollistaa lääkeaineen jatkotutkimukset Merckin ja Pfizerin avelumabia käyttäen, liiketoimintajohtaja Aino Kalervo kertoo Hoiva&Terveydelle.

Mittava kehitystuki ja rahallinen arvo

Tuotekehityksen lisäksi yhteistyöllä on mittava rahallinen arvo, sillä vasta-aine-lääkkeet ovat kalliita ja nyt TILT saa ne käyttöönsä ilmaiseksi tutkimukseen.

Aino Kalervo kertoo, että kyseiset vasta-ainelääkkeet maksavat arviolta jopa 150 000 dollaria potilasta kohden vuodessa.

– Jos tutkimukseemme osallistuu 20 potilasta, joita hoidetaan kuukausia, voidaan arvioida että tuen arvo yrityksellemme lasketaan miljoonissa. Lisäksi isojen yhtiöiden tuki auttaa muun rahoituksen saamisessa, Kalervo sanoo.

Kalervo kuvaakin sopimusta tärkeäksi, sillä se osoittaa isojen lääkeyhtiöiden uskovan TILTin kehittämän tuotteen potentiaaliin.

– Lääkeyhtiöt ovat myös loppuasiakkaitamme, ja tarvitsemme lääkeaineen kaupallistamiseen kumppanin myös tulevaisuudessa ja vihreä valo heiltä tässä vaiheessa on hyvin tärkeää, Kalervo kertoo.

Yrityksessä työskentelee yhdeksän asiantuntijaa. Sen toimitusjohtajana toimii syövänhoidon professori Akseli Hemminki.

kuva: Shutterstock

Lähde: https://yhtiot.hoivajaterveys.fi/tilt-biotherapeutics-solmi-yhteistyosopimuksen-merckin-ja-pfizerin-kanssa-yritys-saa-tutkimuskayttoon-kalliin-vasta-aineen/