Springvest välitti 17 miljoonaa euroa kasvuyhtiöille


Springvest Oy on tarjonnut vuodesta 2012 lähtien suomalaisille mahdollisuutta hajauttaa omia sijoituksiaan listaamattomien kasvuyhtiöiden osakkeisiin. Viime vuonna rahoituskierroksia oli yhteensä kahdeksan, keskimäärin kooltaan noin 2 miljoonaa euroa. Suurin rahoituskierros oli 4 miljoonaa euroa.

”Yleensä rahoituskierroksia on vain yksi kerrallaan. Valitsemme sadoista rahoitusta hakevista kasvuyhtiöistä sijoituskohteiksi lupaavimmat yhtiöt. Ammattimaista valintaprosessiamme voidaan hyvin verrata pääomasijoittajien tai enkelisijoittajien standardeihin. Panostamme laatuun, emme määrään”, toimitusjohtaja Terhi Vapola kertoo ja jatkaa:

 

”Sijoittajapuolella viime vuoden lokakuussa alkanut arvopaperimarkkinoiden hermoilu näkyi pienenä laskuna viimeisten rahoituskierrosten euromäärissä. Samaan aikaan kuitenkin monet sijoittajat ovat siirtäneet pörssisijoituksista varojaan listaamattomiin kasvuyhtiöihin, joihin eivät kurssiheilahtelut samalla tavalla vaikuta. Lisäksi uusi riippumaton sijoitusneuvontamme tarjoaa myös kansainvälisiä ETF-rahastoja, jotka sopivat hajauttamaan riskiä. ETF-rahastoista löytyy myös hyviä defensiivisiä vaihtoehtoja.”

 

 

Rahoituskierroksia monipuolisille kasvuyhtiöille

 

Tutuille kohdeyrityksille tehdyt jatkokierrokset menivät nopeasti kaupaksi sijoittajille. Esimerkiksi Springvestin kolmas rahoituskierros Mobidiagille merkittiin täysimääräisesti ennen merkintäajan päättymistä.  Yhteensä Springvest on kerännyt osakeanneissa Mobidiagille jo noin 9,5 miljoonaa euroa. Mobidiag kehittää diagnostiikkaa, jolla selvitetään taudin aiheuttaja nopeasti ja näin autetaantaistelussa antibiooteille vastustuskykyisiä ”superbakteereja” vastaan. 

 

Ductorin toinen rahoituskierros järjestettiin vuoden 2017 lopussa, josta osa välitettiin vuoden 2018 alussa. Springvest on kerännyt Ductorille yhteensä jo noin 6,5 miljoonaa euroa. Ductor on cleantech-yritys, jonka kehittämä teknologia mullistaa biokaasuteollisuuden. Myös kliinisten diagnostiikkatestien validointeja tekevälle Finbiosoftille ja interaktiivisia pelialustoja urheilutapahtumiin tekevälleUplauselle kerättiin osakeanneilla omaa pääomaa toistamiseen.

 

”Kohdeyrityksemme ovat monipuolistuneet. Suurin osa on edelleen vastuullisia tavalla tai toisella – terveysteknologian tai ympäristövastuun alalta - mutta moni ensimmäistä kertaa rahoituskierroksella ollut yritys on suomalaista kuluttajaa lähempänä”, Terhi Vapola kuvailee.

 

Uusia tulokkaita Springvestin rahoituskierroksilla olivat terveysteknologian puolelta biohajoavia implantteja valmistava Bioretec ja henkilökohtaisen terveysteknologian edelläkävijä Vivago, polttokennoteknologiaa hyödyntävä cleantech-yhtiö Convion, lisäaineettomien elintarvikkeiden ketjua ja verkkokauppaa kehittävä It´s Pure sekä Digital Fabric, jonka mobiilipalvelu ja kauppapaikka Zadaa sopii itselle sopivien vaatteiden myyntiin ja ostamiseen.

 

 

Sijoitusten keskikoko pysynyt korkeana

 

Keskimääräisen sijoituksen koko oli noin 11.400 euroa Springvestin järjestämillä rahoituskierroksilla vuonna 2018. Vaikka keskisijoitus on pysynyt jo vuosia korkeana, joillekin listaamattomista kiinnostuneille sijoittajille tuhansien eurojen minimisijoitus saattaa kuitenkin olla liikaa.

 

”Haluamme antaa uusille sijoittajille mahdollisuuden kokeilla kasvuyhtiöihin sijoittamista. Siksi kampanjoimme parhaillaan, että minimisijoitus voi olla jopa alle 1000 euroa. Keräämällä pienistä sijoituksista oman salkun, voi ”pikkuenkelinä” seurata lupaavien kasvuyhtiöiden menestystarinoita ja mahdollisesti ajan kanssa sijoittaa enemmän”, Terhi Vapola toivoo.

 

Exit – eli listautuminen pörssiin tai yrityskauppa - on kasvuyhtiöihin pidemmän aikaa sijoittaneille yhä lähempänä. FIBANille tehdyn pro gradu -työn mukaan keskimääräinen sijoitusaika ennen exitiä on ollut enkelisijoittajilla viisi vuotta. Kansainväliset tutkimukset antavat arvion 3-5:stä tai jopa 5-8 vuodesta.

 

FiBANin[1] mukaan keskimäärin 10 % ammattimaisista bisnesenkelisijoituksista onnistuu hyvin, 40 % kohtalaisesti ja 50 % sijoituksista epäonnistuu, ainakin osittain. Kasvuyhtiöihin sijoittamiseen sisältyy siis aina riski.  Tämän vuoksi kasvuyhtiösijoituksista kannattaa rakentaa portfolio, listaamattomien yhtiöiden sijoitussalkku.