Sisäpiirihallinto

Springvest Oyj:n hallitus on vahvistanut sisäpiiriohjeen, joka toimii käytännön apuvälineenä sisäpiiriasioiden hoitamisessa. Ohje perustuu seuraavaan sisäpiirisäännöstöön: i) markkinoiden väärinkäyttöasetus (596/2014/EU muutoksineen), ii) markkinoiden väärinkäyttödirektiivi (2014/57/EU muutoksineen), iii) Komission delegoitu asetus (2016/522/EU muutoksineen), iv) Komission täytäntöönpanoasetus (2016/347/EU ja 2016/523/EU muutoksineen), v) kotimainen sääntely, erityisesti rikoslain (39/1889 muutoksineen) 51 luku ja arvopaperimarkkinalaki (746/2012 muutoksineen), vi) Nasdaq Helsinki Oy:n sisäpiiriohje ja Pörssin säännöt, sekä vii) Finanssivalvonnan ohjeet. 

Yhtiötä ja sen henkilöstöä sekä kulloinkin Yhtiön sisäpiirihankkeissa mukana olevia tahoja koskee sisäpiirintiedon käyttöä ja etenkin sen käytön kieltoa koskevat säännöt. 

Suljetun ajanjakson aikana ko. henkilö ei saa tehdä liiketoimia Springvestin rahoitusvälineellä, eli esimerkiksi kaupankäynti Springvestin osakkeella on kielletty.

Tiedonantopolitiikkansa mukaisesti Springvest noudattaa toiminnassaan myös hiljaisen jakson periaatetta. Hiljainen jakso ennen osavuosikatsauksen ja vuositilinpäätöksen julkistamista on kolmekymmentä (30) päivää. Hiljaisen jakson aikana Springvest ei kommentoi raportoinnin alaisia taloustietojaan. Springvestin johto ei myöskään hiljaisen jakson aikana anna tulostiedotteissa ensikertaa julkistettavia tietoja koskevia haastatteluja eikä tapaa sijoittajia tai esiinny pääomamarkkinoihin liittyvissä tilaisuuksissa. 


Sisäpiiritiedon synnyttyä se on joko: 

  • A) julkistettava mahdollisimman pian tai 

  • B) tehtävä sisäpiiritiedon julkistamisen lykkäämistä koskeva päätös ja perustettava sisäpiiriluettelo. 


Sisäpiiritiedon lykkääminen on mahdollista vain, kun lykkäämispäätöksen tekemisen seuraavat edellytykset täyttyvät:

1) sisäpiiritiedon välitön julkistaminen todennäköisesti vaarantaisi Springvestin oikeutetut edut; 

2) ettei julkistamisen lykkääminen todennäköisesti johtaisi yleisöä harhaan: ja 

3) että kyseisen tiedon säilyminen luottamuksellisena pystytään takaamaan. 


Mikäli lykkäämisperusteet täyttyvät, Springvest voi omalla vastuulla tehdä lykkäämispäätöksen. On kuitenkin huomattava, että tulosvaroituksen julkistamista ei voida lykätä. 

Sisäpiiritieto lakkaa olemasta sisäpiiritietoa, kun se on julkistettu tai sisäpiirihanke on rauennut.

Mikäli Springvest on tehnyt sisäpiiritiedon julkistamisen lykkäämistä koskevan päätöksen ja perustanut sisäpiiriluettelon, kyseisiä sisäpiiriluetteloon merkittyjä henkilöitä koskee kielto tehdä liiketoimia Springvestin rahoitusvälineellä. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi kaupankäynti Springvestin osakkeella on kielletty.

Sisäpiirihankkeisiin liittyvä kaupankäyntikielto päättyy sisäpiirihankkeen päättyessä joko julkistukseen tai hankkeen raukeamiseen. Hankkeen ja kaupankäyntikiellon päättymisestä ilmoitetaan sisäpiiriluetteloon merkitylle henkilölle sähköpostitse. 

Sisäpiirintiedon julkistamista koskeva päätöksenteko- ja julkistamisprosessi toteutetaan Springvestin kulloinkin voimassa olevan tiedonantopolitiikan mukaisia menettelyjä noudattaen. Springvestin tiedonantopolitiikassa on määritelty myös menettelyt sisäpiiritiedon vuototilanteita varten. 

Springvestillä on käytössään menettely, jota noudattamalla Yhtiön palveluksessa olevat voivat ilmoittaa riippumattoman kanavan kautta säännösten ja määräysten epäillystä rikkomisesta (”whistle blower”). Tämä menettely koskee myös finanssimarkkinoita koskevien säännösten ja määräysten epäiltyä rikkomista. Whistle blower -ilmoitusmenettely on kuvattu erillisessä ohjeessa. 

Sisäpiirihallinto on Springvestissä keskitetty sisäpiiriasioista vastaavalle henkilölle eli talousjohtajalle. Springvestin sisäpiiriasioista vastaava henkilö ohjeistaa myös kunkin sisäpiirihankkeen salassapitomenettelyissä. Springvestin talousjohtajan ollessa estynyt, sisäpiiriasioista vastaa Springvestin toimitusjohtaja.